Show newer

> Kritisch denken zonder achtergrondkennis is in wezen gewoon lastig doen.

‘Didactisch expert Tim Surma: “De leerkracht moet geen coach zijn, maar expert”’ demorgen.be/nieuws/didactisch-

Betekent niet dat ik voor armoede of ongelijkheid blind blijf, hé. In zo’n beetje elke stemtest blijf ik maar naar links opschuiven, al ligt dat vooral aan het feit dat ik het nogal moeilijk heb met regeltjes die vooral tot doel lijken te hebben om minder gefortuneerden nog wat extra te pesten.

Show thread

Anekdotisch en zo, maar mijn maandelijkse elektriciteitsrekening bedraagt nog geen procent van wat er binnenkomt. Hypotheek? Vijftien percent. Brandstof voor de wagen? Vijf of zo. Enzovoort. Hebben wij uiteraard allerminst te klagen, maar dat geldt voor de rest van de iet of wat gegoede middenklasse dan óók.

Show thread

Ook bij pakweg de VRT gaat het over omgaan met de ‘akelig hoge inflatie’ en zo. Gros van de mensen wordt amper of met flinke vertraging getroffen. Wie bijvoorbeeld voor de overheid werkt, zag de voorbije maanden zijn of haar salaris meermaals opgetrokken worden, en de eindafrekening van gas en elektriciteit valt maar één keer per jaar in de bus.

Show thread

Loss aversion, nog zoiets dat dezer dagen overduidelijk in de berichtgeving terug te zien is. Men heeft wel oog voor de gestegen prijs van de winkelkar, maar veel minder voor zijn of haar salaris, dat langzaam maar zeker de toegenomen levensduurte volgt.

Show thread

Letterlijk niemand, bedoel je? Stemmingmakerij.

‘De zakkende olieprijs mag dan goed nieuws zijn voor iedereen die tegenwoordig huilend zijn auto vol gooit …’ tijd.be/markten-live/live-blog

Experts die een lagere maximumsnelheid en een lager fiscaal voordeel voor salariswagens bepleiten zijn mijn soort experts. ‘Expertencommissie over koopkracht beveelt lagere maximumsnelheid op autowegen aan’
demorgen.be/nieuws/expertencom

Tss. Bezits-s = (tenzij na een klinker etc.) zonder apostrof!
‘Joe Biden’s corona-raadgever Anthony Fauci positief getest op Covid-19’
hln.be/buitenland/joe-biden-s-

Hahahaha.

> De automatische indexering wordt voor de bedrijven onhoudbaar, zegt de werkgeversorganisatie Voka, die zelf een voorstel doet.

‘Werkgevers leggen indexsprong op tafel in ruil voor 500 euro netto’ tijd.be/politiek-economie/belg

Langer wachten op een dokter FTW. ‘Na 25 jaar discussie: ook Franstalig België gaat aantal studenten geneeskunde beperken via ingangsexamen’ vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/29/ar

Show thread

Men heeft hier het Engelse genderneutrale ‘they/their’ naar het Nederlands willen vertalen, maar dat werkt dus … níét.

Show thread

Zelf zou ik, mocht ik voor de krant schrijven, toch een beetje de regels volgen. taaladvies.net/diens-of-zijn/

Show thread

Met ‘diens’ wordt alleen naar mannen verwezen, voor vrouwen (en in het meervoud) is het ‘dier’.

‘Praat jouw vriend(in) ook alleen over diens problemen? Expert tipt …’ hln.be/gezond-en-gelukkig/praa

Heb ik volledig kunnen negeren. Niet één clickbait-titel aangeraakt.

‘Kardinaal Luc Van Looy: “Dat proces van die Johnny Depp, moeten wij dat allemaal weten?”’ tijd.be/dossier/ontbijt/kardin

En dan zou er nog een stookoliepremie van €200 volgen … Heb in maart of april voor €1800 ingedaan, genoeg voor een heel jaar. Ja, da’s duurder dan in het voorjaar van 2020 – toen was het €1000 of zo voor wel anderhalf jaar – maar nog steeds uiterst betaalbaar. Houd uw premie.

Show thread

Normaal betaal ik €50/maand voor elektriciteit – laat die flinke eindafrekening maar komen, geef ik geen drol om.
Wel, deze maand kríjg ik vijftig euro (‘op deze factuur werd de federale verwarmingspremie van €100 toegepast’).

Welk begrotingstekort? (Maar serieus: stop met cadeaus uitdelen aan rijke mensen.)

Show thread

Snap ook de getuigenis niet van die vrouw in armoede die €900 _per maand_ aan energie kwijt is. Daar doen wij, met z’n vieren in onze steenoude boerderij, zelfs vandaag een halfjaar mee.

Show thread

Veronderstel, puur hypothetisch en zo, dat een stel tweeverdieners maandelijks zesduizend euro binnenbrengt, en er vijfentwintighonderd uitgeeft. En dat de inflatie tien – maar twaalf mag ook – percent bedraagt en de lonen met tien percent stijgen. Dan boet hun spaargeld misschien aan koopkracht in, maar gaan ze er op maandbasis, in absolute termen dan toch, op … _vooruit_.

Show thread
Show older
Mastodon

The social network of the future: No ads, no corporate surveillance, ethical design, and decentralization! Own your data with Mastodon!