Show newer

In oktober was er een haas mijn lege kippenren ingesukkeld. Gister zat er een het half dozijn koeien hiernaast wat op te jagen. Moest die beesten zien huppelen!

(ochtendgrijs.be/notes/77d3d053)

Neen, ik werk in een normaal land, waar die dingen niet of amper bestaan. ‘Meer maaltijdcheques of een bedrijfswagen: kan je onderhandelen over extralegale voordelen?’ hln.be/geld/meer-maaltijdchequ

Wel, ze zou ze ook, ik zeg maar wat, niet kunnen verlengen. ‘Regering zal niet anders kunnen dan btw-verlaging op energie te verlengen’ demorgen.be/politiek/egbert-la

Of troepen naar Polen en Roemenië sturen: het mag wat kosten, zolang het maar niks kost. Zelfs tien kilometer per uur minder snel rijden is er te veel aan.

> [M]eer dan zeven op de tien Vlamingen vinden dat de overheid moet opdraaien voor de hogere energieprijzen, maar willen daar zelf niets van voelen in de vorm van nieuwe belastingen.
tijd.be/politiek-economie/belg

Koop je bij bijv. Saxo voor pakweg €4.000 van een ETF, dan kost dat net geen tien euro plus taks (maar die zit hier ook niet in). Doe je dat 10 keer per jaar, dan is dat €100. Die tracker zelf kost max. 0,5%, dus als je €100.000 belegd hebt is dat nog eens €500 – die betaal je niet zelf, maar zit in de koers verrekend. Dat lijkt me minder dan €1.000 à €1.500, voor iets wat eigenlijk niks voorstelt. Zelfde wanneer je €200k hebt: dan is het €1.100 (zelf) vs. €2.000 à 3.000 (laten beleggen).

Show thread

‘Als we de jaarlijkse kosten van de onderliggende trackers en de beheerskosten van de portefeuilles optellen, liggen de totale kosten van het product doorgaans tussen 1 en 1,5 procent per jaar.’
tijd.be/netto/analyse/bankiere

Nee? Twee jaar geleden nog; het staat zelfs onderaan dit eigenste artikel. ‘Zelden leverde een beursweek zulke extreme schommelingen op.’ tijd.be/dossier/weekboekbelegg

Allee, één keer dan.

> Net zoals Groen, dat zichzelf tot ontploffing zal brengen met een onbekend en onervaren voorzittersduo, zullen Open Vld en cd&v zo zoetjesaan van de bühne worden geborsteld door de kiezer. [...] U verdampt niet omdat u zich in het midden bevindt, maar gewoonweg omdat u irrelevant wordt bevonden.

demorgen.be/meningen/beste-egb

Show thread

Mijn oogrolspieren zijn nog geblesseerd van het zogenaamde drama dat jullie, media, van de nakende Groen-voorzittersverkiezingen hebben willen maken, dus laat het CD&V-gelul nog maar even

Gaat het natuurlijk gelijk daarna steil bergaf … Afijn, no worries, voor *netto-kopers* van aandelen zijn lagere koersen net *goed*, maar dat hoef ik je natuurlijk niet te vertellen.

Show thread

En door het keuzedividend nog zeven stuks erbij. Dan gaat er toch tweemaal belasting af, eerst de Nederlandse (15%) en vervolgens de Belgische (30%). Hopelijk kan ik minstens die laatste nog recupereren …

Show thread

Disclaimer: amateur-econoom hier, met de nadruk op amateur.

Show thread

Da’s het prijsmechanisme. Vraag groter dan aanbod, prijzen omhoog, vraag slabakt, prijzen weer omlaag (tenzij dus de oliekraan of wat dan ook nog vérder dichtgaat, dan blijft de mismatch, maar dan gaat een renteverhoging ook niet zoveel kunnen doen, me dunkt, tenzij je effectief de economie helemaal de dieperik in wilt, wat uiteraard kan, maar dan moet je er natuurlijk ook geen probleem van willen maken).

Show thread

’n Mens zou denken dat die renteverhoging de economie moet afremmen en zo de inflatie, maar het lijkt erop dat een oorlog en olieschaarste en het vooruitzicht op een eventuele renteverhoging daartoe volstaan. Dus?

Show thread

Als de economie nu al stilvalt (en dus de vraag afneemt, en dus de inflatie, voor zover die aan een ‘oververhitte’ economie te wijten is), waarom is die renteverhoging dan nog zo nodig?

> Ook hier zijn renteverhogingen nodig. Maar in Europa wordt een recessie bij een renteverhoging vermijden wel heel moeilijk. In Italië en Spanje is de krimp ingezet, in Frankrijk is de economie stilgevallen en in Duitsland is de groei zo flauw dat het minste incident een krimp oplevert.

tijd.be/opinie/commentaar/de-g

Haha, en de voordeur wagenwijd open voor fraude. Voornaam, e-mailadres en geboortedatum, vragen ze. Twee daarvan kun je verzinnen en dat e-mailadres, daar ga je gewoon voor een catch-all-adres op eenzelfde domein.

> Tegenwind' is een interviewreeks waarin 'coronasceptici' als Sam Brokken en Theo Schetters een open doekje krijgen - en heel wat onzin verkopen.

Momenteel ligt 'Tegenwind' op koers om de Publieksprijs (10.000 €) van de Vlaamse Cultuurprijzen te winnen.

nitter.geekcompass.com/Arbiter

Op Twitter heb ik even een draadje gehad waarin ik dit soort nutteloze feitjes bijhield.

Hoe dan ook, ik geloof dat het ‘A Random Walk Down Wall Street’ was waar ergens te lezen valt dat al die beurswinst, op middellange termijn gemiddeld 7–8% per jaar, helemaal tot nul gereduceerd wordt als je die tien of zo echt beste dagen per jaar niet in de markt zit.

En dus blijft een simpele mus als ik maar gewoon geïnvesteerd. Niks in- of uitstappen. Almaar bijkopen.

Show thread

Kijk, ‘beste beursdag in twee jaar tijd’.

> De brede beursbarometer S&P500 won 3 procent, een dagwinst die niet meer gezien werd sinds het voorjaar van 2020.

tijd.be/markten-live/nieuws/al

Show thread
Show older
Mastodon

The social network of the future: No ads, no corporate surveillance, ethical design, and decentralization! Own your data with Mastodon!